CUMA, 2024-04-19, 6:39 PM
hoşgeldin guest

[ YENİ MESAJ · Üyeler · Forum kuralları · ARA · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » DANIŞMAN » HUKUK » Danıştay, Sigara Yasağını Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı (Danıştay, Sigara Yasağını Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı)
Danıştay, Sigara Yasağını Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı
yoyoDate: PAZARTESİ, 2010-08-23, 4:22 AM | Message # 1
SACRA
Group: Administrators
MESAJ: 57
Itibar: 1000
Durum: Offline
Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağını Anayasa’ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

İzmir Kahveciler Odası, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesinin 1’inci maddesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Kahveciler Odası, davaya yasal dayanak olarak, kanundaki ‘özel girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykırı olduğu’ maddesini göstermişti.

Danıştay 10’uncu Dairesi, ‘Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde’ şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan ‘kahvehane’ ibaresini, Anayasa’ya aykırı buldu. Daire, söz konusu bentteki ‘kahvehane’ ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına oy birliğiyle karar verdi. Kararda, “Yasak ve sınırlandırmaların, ticari işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ölçüsüz bir şekilde zorlaştırmaması, işleticilerin çalışma özgürlüklerini kullanmalarını ağır bir takım şartlara bağlamaması gerekir” denildi.

Kaynak: Hürriyet


www.sacra.ucoz.com
 
Forum » DANIŞMAN » HUKUK » Danıştay, Sigara Yasağını Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı (Danıştay, Sigara Yasağını Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: