PERŞEMBE, 2024-03-28, 9:40 PM
hoşgeldin guest

[ YENİ MESAJ · Üyeler · Forum kuralları · ARA · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » EĞİTİM » ÜNİVERSİTELER » Hangi Vakıf Üniversitesini Tercih Etmeli? Neden?? (HANGİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ??)
Hangi Vakıf Üniversitesini Tercih Etmeli? Neden??
yoyoDate: PAZAR, 2010-08-22, 10:21 PM | Message # 1
SACRA
Group: Administrators
MESAJ: 57
Itibar: 1000
Durum: Offline
Öncelikle sınavlarının bittiği ve tercih döneminin başladığı bugünlerde umuyorum ki bütün öğrenciler istedikleri bölüme girecek kadar puan almışlardır. Kendi tercihi olduğu için veya aldığı puan gereği vakıf üniversitelerinde bir program seçmesi gerekenlere yararlı olabilecek bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum. 2 sene önce kızım, bu sene de oğlum için bir vakıf üniversitelerinden tercih yapacağım için bu işlere biraz kafa yordum, belki size de faydası olur.
Tercih dönemlerinde birçok vakıf üniversitesi basın/yayın veya diğer yollarla aile ve öğrencilere ulaşmaya ve tercihlerini yönlendirmeye çalışıyorlar. Bu dönemde özellikle medyada yaratılmış haberler ve web sayfalarında gerçekleri yansıtmayan söylenti ve vaatlerle karşılaşabilirsiniz. Bunlara ek olarak dershanelerdeki rehber öğretmenlerin de öğrencileri belirli vakıf üniversitelerine yönlendirmeye gayret ettiğini gözleyeceksiniz. Siz bu göz boyamaları bir kenara bırakın ve tercih edeceğiniz üniversite ile ilgili bilgi edinmek için bizzat kendiniz bir çalışma yapın, sizlere yol gösterecek birkaç tavsiye belki işinize yarar.

Üç Tür Vakıf Üniversitesi:
Vakıf üniversitelerini üç gruba ayırabiliriz:
a) Güçlü kuruluşlar tarafından kurulmuş ve bu kurumlar tarafından maddi olarak desteklenen üniversiteler (örneğin: Koç, Sabancı, TOBB vb.),
b) Köklü eğitim vakıfları tarafından kurulan üniversiteler (örneğin: Bilkent, Işık, vb)
c) Vakfın belirli şahıs veya şirketlerin kontrolünde olduğu üniversiteler.
Bu üniversiteler arasında tercih yapma durumundaysanız bakmanız gereken ilk kriter kurumun sürekliliğidir. Sorulması gereken soru bu üniversitenin destekleyicisin misyonu nedir, ne arkasındaki kurumun veya kişinin bu işteki devamlılığı nedir? Özellikle üniversiteler kazanç sağlamak zorundadırlar. Bu kurumlar sizden aldıkları paralardan kendi kazancını ayırır ve geri kalanıyla da size hizmet verir. İşler ters gittiği zaman bu kurumlarda eğitim kalitesi çok olumsuz etkilenir! Bu kurumların sürekliliği, vakıf üniversiteleri sektörüne taleple ilgilidir ve bu talebin azalması durumunda bu kurumun sektörden çekilmemesi için hiçbir neden yoktur. Bu tip üniversiteleri tercih edecek olan adayların bir kez daha düşünmesini öneririm.

Altyapı:
Tercih aşamasındaki değerlendirme kriterlerinden bir diğeri de üniversitenin altyapısıdır. Sizlere tavsiyem tercih yapmadan önce okulu gezip görmeniz ve buna bağlı olarak karar vermenizdir. Okulun altyapısı kurumun bu işte ne kadar kalıcı olmak istediğinin bir göstergesidir. Günümüzde birkaç binadan ibaret üniversitelerin var olduğunu biliyoruz.

Program
Ders programları aşağı yukarı birbirine benzer ancak işi ekonomik olarak yürütmek isteyen üniversiteler az sayıda seçmeli dersler vererek, her öğrencinin istediği alana yönelip o alanda uzmanlaşmasına imkân tanımaz. Her programı ayrı inceleyin, bir üniversitede iyi bölümlerin olması o üniversitede sizin seçeceğiniz bölümün de iyi olacağı anl***** gelmez. Nitekim bazı üniversiteler bazı bölümleri vitrin olarak kullanmaktadırlar; dikkatli olmanızı öneririm.

Akademik Kadro:
Tercih edilecek olan kadro değerlendirmeniz gereken en önemli unsurlardan bir tanesidir. Dikkat etmeniz gereken, kadro içerisindeki tam zamanlı çalışan sayısıdır. Bir programı düzgün bir şekilde yürütebilmek için en az 5 tam zamanlı öğretim üyesi kişi gereklidir. Kadronun ne kadar deneyimli olduğunu hocaların özgeçmişlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bu arada önemli bir başka konu da bazı hoca isimlerinin vitrin süsü olarak kullanıldığı gerçeğidir. Bu hocalar fiilen eğitim programında yer almaz ancak isimleri kullanılır.

Ek Bilgi Kaynağı Olarak Öğrenciler
Yukarıdaki konularda detaylı ve gerçek bilgi almak isteyenler ilgili programın (üniversitenin başka programında okuyan değil!) özellikle son sınıflarında okuyan ve az çok başarılı olan öğrencilere ulaşmalıdır. Eğer tanıdığınız biri yoksa internette öğrenci isimlerine, öğrenci kulüplerine ulaşabilirsiniz. Onlar size mutlaka en doğru bilgiyi vereceklerdir.

Kampüsün Konumu:
Gençler üniversite çağında ailelerinden koparak özgür bir yaşam kurmak, aileler ise çocuklarını gözlerinin önünden ayırmamak isterler (en azından bizim ailede durum böyle). Bu farklı istekler, yaşanılan şehre orta uzaklıkta, öğrencilerin istediklerinde evlerine gelebileceği kampüsler seçilerek çözülebilir. Mesela İstanbul’da Sabancı, Işık Şile kampüsü gibi örnekler gösterilebilir. Ancak buna karar vermeden önce başta belirttiğim gibi üniversitenin kampüsü ziyaret edilmeli ve konaklama imkânları bizzat yerinde görülmelidir.

Burs ve Ücret Durumu:
Bölümler iyi öğrenciye ulaşabilmek ve kontenjanlarını doldurabilmek için burslar sunmaktadır. Geçen sene kontenjan doldurmada yaşanan zorluklar nedeniyle, bu sene burs sayıları artmış durumda. Hatta bazı okullar kontenjanlar dolmadığında maalesef pazarlık(!) dahi etmektedirler. Aman bu tür tüccarlardan uzak durun, işler iyi gittiğinde sözlerini unutacaklardır veya bursu kesmek için bir neden bulacaklardır. Ancak eğitim geleneği olan kurumların burs sunarak yarattığı cazip koşulları değerlendirin, bu okullar verdikleri sözün arkasında durmaktadırlar.

Geçmiş Yıllardaki Taban Puanı:
Önemlidir, geçmişte öğrencilerin bu programı tercihini gösterir. Ancak vakıf üniversiteleri dinamik ortamlardır, bir yıl içinde çok şey olumlu ve olumsuz olarak değişmiş olabilir, dikkatli olun! Maalesef birçok program layık olmadıkları halde geçmişin mirası sayesinde iyi izlenim yaratıp, yanıltıcı olabiliyorlar. Bu arada geçmiş yıllarda taban puanı oluşmamış, yeni veya birkaç yıl önce kurulmuş programlar yakalayabilirsiniz. Kurum güvenilir ve kadro iyi ise, araştırın ve çekinmeden tercihinizi kullanın.

Sonuç Olarak:
Tercihinizde söz konusu olacak tüm programları önyargısız olarak sıralayın. Sonra her programı aşağıdaki kriterler açısından bir tabloda değerlendirin.
• Üniversitenin misyonu (misyonu ekonomik olanlardan uzak durun!)
• Sunulan programın içeriği (bir uzman yardımı gerekebilir)
• Akademik kadro (bir uzman yardımı gerekebilir)
• Öğretim maliyeti (burslar vd.)
• Kampus, sosyal yaşamı ve konumu
• Programda okuyan öğrencilerden edinilen bilgiler (zor da olsa birilerine ulaşın!)

İsterseniz tablonuzda bu kriterler için sayısal notlandırma yapın ve duygusal davranmayıp en yüksek notu alandan başlayarak tercihinizi oluşturun.

En iyi tercih böyle mi yapılır? Bence evet.. Umarım yanılmıyorum. İyi şanslar…


www.sacra.ucoz.com
 
Forum » EĞİTİM » ÜNİVERSİTELER » Hangi Vakıf Üniversitesini Tercih Etmeli? Neden?? (HANGİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ??)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: